Guidad tur på The Bund


I morse drog vi oss ur sängen för att hinna till Astor House Hotel och gå en guidad tur med duktiga Spencer Dodington. Dodington är en arkitekt och historie kunnig amerikan som kan verkligen lite av varje! Han är otroligt påläst och väldigt intressant att lyssna på!



Här, på andra sidan Sozhou Creek började vår vandring.





Inne på hotellet. Hotellet är ca 150 år gammalt.
Mycket av inredningen är faktiskt bevarat. gamla stengolv, trägolv och tik detaljer.



Utanför Ryska konsulatet



En gata bakom Bunden låg en helt nypolerad gata. Denna vill de försöka få in känslan av New York, LA mm.
Inte konstigt att här är populärt för mode -och bröllopsfotografer :)





Några bakgator bort visade Dodington oss denna fantastika lane,
bara ett stenkast från de polerade ytorna längs floden.











Som sagt, kontrasternas stad!

Shanghai är ju uppbyggdt på lera. Enligt ngn studie så sjunker vi 2 mm om året. Spencer hade dock i Xintiandi, som är renorverat för ca 10 år sen hittat försjunkningar vid husen där det skillde 20 cm mellan huskropparna...

Ungefär som här....

Ser ni nivåskillnaden :)



Den gulfärgade byggnaden i bakgrunden är Shanghais första skyskrapa.
Tiderna förändras!

På Pudong sidan, alltså där där finanstornet, Pearltower och det nya tornet som kommer bli Kinas högsta torn byggs är det trångt. Så trångt så när Shanghai Tower (som den nya kommer heta) är färdig kommer det var byggnadsstopp i det området. De kommer inte kunna bugga ngr fler skrapor där och de kommer heller inte förändra några redan stående skrapor på minst 10 år...är det sagt i alla fall :)

När man bygger i Kina är det viktigt att man har god Fengshui. Fengshui är ursprungligen en gammal kinesisk lära som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturen.
I Fengshui finns cirkeln, som står för himlen och det kvinnliga och så finns det fyrkanten, som står för jorden, det stabila och manliga. Dessa två ihop gör en fantastisk bra balans. DÄRFÖR är det viktigt att när man bygger ha både det runda och fyrkantiga i arkitekturen.
Står man och tittar ut över Pudong sidan kan man se att många hus är byggda på detta sätt, MEN på en del har det missats, då finns det ofta gömt innuti huset istället. Till exempel på Jin mao Tower, väldigt kantigt hus utifrån sett, men för att balansera det, insidan har en cylinder upp i tornet. Fiffigt, man kan alltid kompensera på ngt sätt :)

Ja, det var allt för idag!
NU, myskväll med Taco och svenskt godis!

kram på er!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0